Co wpływa na absorpcję wapnia

Najważniejsza jest witamina D, zapewniająca „nośnik”, odpowiednik substancji na etapie trawienia w jelitach. Niezbędna jest także odpowiednia ilość protein. Tak więc przyswajamy więcej wapnia z nabiału, zawierającego dużo protein. Jednakże, jeśli przyjmiemy za dużo protein – ponad 90 g dziennie – spowoduje to większy odpływ wapnia z organizmu, zmniejszając tym samym jego napływ. Podobny efekt wywołują środku przeczyszczające.

Produkty bogate w proteinę zawierają też jednak nasycone tłuszcze, które wchodzą z wapniem w związki, z których nasz organizm nie jest w stanie wyodrębnić wapnia.Zawarty w niektórych warzywach i owocach kwas szczawiowy (oxalic acid) może w pewien sposób ograniczyć absorpcję wapnia. Wiele jest go w herbacie, kakao, rabarbarze, szpinaku, burakach, pietruszce i czekoladzie (kakaowej). Jednak niewiele osób zjada te produkty w ilościach mogących poważnie wpłynąć na napływ wapnia.

Przez wiele lat sądzono, że jeszcze dwie substancje mogą zagrozić dopływowi wapnia do organizmu: za wysoki poziom fosforu i jego związków oraz kwas fitynowy, związek fosforu zawarty w płatkach śniadaniowych, a szczególnie w ich warstwie zewnętrznej. Tak jak kwas szczawiowy, kwas fitynowy łączy się w jedzeniu z wapniem tworząc fosoforan wapnia, z którego, teoretycznie, nasz organizm nie może wyodrębnić wapnia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>