Historia witaminy K

Jest rok 1929 i w pracowni Duńskiego naukowca Henrika Dama zostało dokonane nowe odkrycie, którym jest witamina K czyli niezmiernie istotny składnik służący do krzepnięcia krwi. Wielkie odkrycie zostało umieszczone na kartach niemieckiego magazynu naukowego, w jakim ów witamina otrzymała nazwę „Koagulationsvitamin” i właśnie stąd pochodzi jej skrót „K”. Jeszcze przed rokiem 1929 związek witaminy K z prawidłowym zdrowiem zauważył słynny dentysta, który nazywał się Waston Price. Na początku XX wieku zajmował się on zależnością zachodzącą pomiędzy dietą a schorzeniami występującymi w różnorakich populacjach. Podczas swoich badań dowiódł, że diety z określonymi produktami, które nie zostały przetworzone przemysłowo charakteryzowały się wysoką zawartością nieznanego wcześniej składnika odżywczego jaki miałby ochraniać przed niepożądaną próchnicą zębów oraz wybranymi chorobami przewlekłymi. W tamtym okresie nadał jej nazwę „Activator X”, który współcześnie uznawany jest za witaminę K2. Można sklasyfikować dwie główne formy witaminy K i są to K1 zwany również filochinonem i znaleźć go można na przykład w warzywach liściastych oraz K2 określana mianem menachinonu, który w dużych ilościach występuje w mięsie i w sfermentowanej żywności roślinnej.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>