Jak otrzymać odpowiednią ilość wapnia

Wapń, w mniejszych ilościach, znajduje się także w innych produktach: owocach, korzeniach warzyw, mięsie i rybach. Ty jednak powinieneś upewnić się, że w Twojej diecie znajdują się główne jego źródła, abyś mógł sprostać dziennemu zapotrzebowaniu – około 800 mg wapnia.

Osoby, które nie jedzą ryb ani nabiału, powinny uzyskać wapń z migdałów, nasion sezamu, roślin strączkowych lub płatków. Niezwykle ważnym czynnikiem absorpcji wapnia jest witamina D, powinniśmy wystawiać się na działanie promieni słonecznych. Innym źródłem witaminy D są mleko, ser, jajka, ryby w oleju.

Ze względu na fakt, iż nasza zdolność absorpcji wapnia spada wraz z wiekiem, powinniśmy dostarczać więcej tego minerału naszemu organizmowi w momencie, gdy zaczynamy go więcej tracić. Każdy, kto przekroczył czterdziestkę, powinien więc umieścić na swojej liście zakupów produkty bogate w wapń.

Warto tutaj zaznaczyć, że wegetarianki, jak pokazują badania, tracą po menopauzie mniej wapnia z kości. Przyczyna nie jest znana, lecz prawdopodobnie jest to połączone ze zdolnością magazynowania odpowiednich ilości wapnia bez potrzeby jedzenia ryb i mięsa. Osoby nie jedzące nabiału powinny szczególnie uważać. Dobrą alternatywą jest tu mleko sojowe i twaróg.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>