Jak uzyskać odpowiednią ilość żelaza – kontynuacja

Dobrym źródłem wydają się też być otręby, jajka i i brązowy ryż, ale żelazo w nich zawarte jest bardzo słabo przyswajalne. Tak jak w większości przypadków, nie trzeba swojej diety żelazowej planować z dnia na dzień. Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość, trzeba po prostu regularnie umieszczać na liście zakupów produkty bogate w ten minerał i zjadać je.

Powinno się też raczej polegać na kaloriach pochodzących z powyższej listy, a nie z cukru, tłuszczy, ciast, słodyczy, zimnych napojów, lodów, oczyszczonych płatków i mąki, słodkich krakersów i ich wariantów, które dają niewiele żelaza (ani innych pożytecznych substancji).

Żelazo zawarte w produktach warzywnych, takich jak fasola, jest znacznie lepiej absorbowane, gdy w czasie posiłku towarzyszy im mięso. Przypisuje się to cystynie, aminokwasowi zawartemu w mięsie, który rozbija związki żelaza na substancje przyswajalne. Także witamina C zwiększa absorpcję, choć nie wiemy dokładnie w jakim stopniu. Jeśli więc do posiłku podamy sałatkę, owoc lub sok owocowy to poprawi się udział w nim żelaza.

Prosty, gotowy przewodnik dla ludzi o zróżnicowanej diecie mówi więc, że przeciętny mężczyzna przyswaja 6, a kobieta 8% żelaza zawartego w jedzeniu. Trzeba te liczby pomnożyć przez liczby podane w tabelce powyżej i można się przekonać, czy twoja dieta daje Ci przynajmniej 1 mg (mężczyzna) lub 2 mg (kobieta), które gwarantują margines bezpieczeństwa.

Gotowanie nie powoduje dużych strat żelaza, chociaż woda pozostała po gotowaniu warzyw zawiera pewne minerały i powinna być zużyta. Gotowanie może nawet pomóc, jeśli odbywa się w żelaznym naczyniu. Krojenie żelaznym nożem także powoduje dostanie się minerału do jedzenia..

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>