MIEDŹ

Organizm dorosłego człowieka zawiera od 100 do 150 mg miedzi. Największa koncentracja miedzi występuje w wątrobie. Jej funkcja w organizmie jest nadal mało znana, chociaż wiemy, że jest ona składnikem wielu enzymów i protein. Nie wiemy za to, czy działa ona sama i czy w sposób bezpośredni.

Wiadomo jednak, że bez drobnych ilości miedzi organizm nie jest w stanie produkować czerwonych ciałek krwi. Ustalono to już w 1928 roku, ale dalsze badania nad miedzią nadal wymagają czasu. Od miedzi zależy też metabolizm żelaza. Brak któregokolwiek z nich powoduje podobny rodzaj anemii u zwierząt. Miedź jest niezbędna enzymom powodującym wzrost kości.

Największa koncentracja miedzi w organizmie ma miejsce zaraz po urodzeniu, być może jako rezerwa na okres diety mlecznej, zawierającej mało miedzi. U zwierząt brak miedzi (na ogół związany z występowaniem w glebie antagonistycznego metalu – molibdenu) powoduje biegunkę, zmiany w sierści i zmniejszenie wytwarzania pewnych kwasów tłuszczowych. Zmiany w sierści dotyczą zarówno wypadania, jak i zmiany koloru włosów. Dotychczas nie stwierdzono jeszcze związku pomiędzy siwieniem i wypadaniem włosów u ludzi a miedzią, ale wydaje się, że miedź ma wpływ na powstawanie ciemnego pigmentu.

Miedź uczestniczy także w produkcji kwasu rybonukleinowego (RNA), protein będących częścią jąder komórkowych, nazywanych często „blokami budującymi życie”. RNA przenosi także cechy genetyczne z jednej generacji do drugiej. Dorosła osoba potrzebuje prawdopodobnie około 1,5-2 mg miedzi dziennie..

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>