Potrzeby indywidualne na minerały

Wszyscy wiemy, że niektórzy ludzie jedzą dużo więcej niż ich rówieśnicy o tej samej budowie ciała. To samo dotyczy minerałów. Niektórzy ludzie są bardziej odporni na zmiany rodzaju pożywienia i nie mają przy tym kłopotów ze zdrowiem. Inni są na to mniej odporni, być może ze względu na budowę genetyczną lub ze względu na bardziej przypadkową równowagę ich diety.

Dlatego też kiedy grupa ludzi znajdzie się w sytuacji braku niektórych produktów żywnościowych – czy to będzie oblężenie Leningradu, czy rejs małym jachtem dookoła świata – u niektórych negatywne efekty odezwą się szybciej niż u innych.

Przypadek przyjaciela, który za dużo pije, pali i w dodatku źle się odżywia, a mimo to dobrze się czuje, nie gwarantuje Ci tego samego. Podatność z trzech powodów zdaje się być sprawą rodzinną. Po pierwsze genetyka. Pewna charakterystyka metabolizmu jest dziedziczna, tak jak wygląd. Po drugie wychowanie. Nasze przyzwyczajenia wynosimy często z domu rodzinnego i jeśli dotyczą one niezdrowej diety – na przykład pomijania warzyw – to cała rodzina może być podatna. Po trzecie geografia. Pewne regiony mają swoją specyficzną charakterystykę wynikającą zarówno z kultury, jak i z natury. Szkoci na przykład spożywają dużo więcej produktów mącznych niż ludzie z południa Anglii. Mieszkańcy Derbyshire często cierpią na niedobór jodu, ze względu na niską zawartość tego elementu w tamtejszej glebie.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>