PRZEDAWKOWANIE MINERAŁÓW CZ. III

Fluor łatwo staje się toksyczny. Jego nadmiar zaś nie jest niczym niezwykłym i pojawia się w wodzie na niektórych terenach w sposób naturalny. Gdy zawartość fluoru w wodzie przekroczy cztery do pięciu części na milion, pojawia się tendencja do występowania na zębach osadu w postaci brązowo-białych pasków.

Cięższe zatrucia zanotowano w Argentynie, Chinach i Indiach, gdzie zawartość fluoru w wodzie przekroczyła dziesięć części na milion. Poziom ten (który może też pojawiać się u robotników pracujących z minerałami zawierającymi fluoryd, używany przy wytopie aluminium) powoduje, że szkielet staje się sztywny i nieelastyczny, a struktura kości gęstsza. Ilość fluoru, jaką w niektórych regionach dodaje się do wody, aby zredukować próchnicę zębów, to jedna część na milion. Nawet ta ilość, zdaniem Dr Dean’a Burka ze Stanów Zjednoczonych, spowodowała wzrost zachorowań na raka w porównaniu do regionów, gdzie nie dodawano fluorydu do wody.

Jego poglądy są niezwykle kontrowersyjne, ale fluoryzowanie wody zostało w kilku krajach wstrzymane, ponieważ nie wiadomo dokładnie, jaka dawka jest bezpieczna. Przyczyną próchnicy zębów nie jest zaś niedobór fluoru, tylko jedzenie słodyczy i słodkich potraw. Nikt nie powinien więc przejmować się dodatkowymi dawkami fluoru, chociaż nisko dozowane tabletki są dostępne.

Jeśli w miejscu Twojego zamieszkania dodaje się fluoryd do wody, to możesz nabyć specjalny filtr, który go pochłonie. Przedtem było to możliwe tylko poprzez destylację, a ta jak wiadomo pozbawia wodę wszystkich składników odżywczych i czyni ją niesmaczną. Nowy filtr został wyprodukowany przez Doulton Products dla rządu holenderskiego, który postanowił dać mieszkańcom szansę wyboru, zanim fluor dodano do krajowej sieci wodociągowej. Później Holendrzy opowiedzieli się całkowicie przeciw dodawaniu fluoru (fluorydu), ale filtr jest dziś dostępny. Nie jest przymocowany do kranu, używany jest tylko w przypadku wody przeznaczonej do picia i gotowania. Nalewa się wodę z góry, przechodzi ona przez specjalny węglowy filtr spływając do pojemnika na dole, gdzie znajduje się kranik. W zbiorniku mieści się jednorazowo dziewięć litrów wody. Co kilka miesięcy, zależnie od zużycia, wymienia się węgiel na nowy z zapasowej torebki.

Jod. Jod nie jest toksyczny w ilościach występujących w jedzeniu. Może być natomiast, jeśli bierzemy go dodatkowo, dlatego sprzedawany jest tylko na receptę. Żelazo. W jedzeniu nadmiar żelaza nie występuje i większość ludzi z trudem otrzymuje odpowiednią jego ilość. Nadmiar jest wydalany.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>