Przyswajanie witamin

Jeżeli chesz dowiedzieć się trochę o witaminach to trafiłeś w dobre miejsce i czytając dalej dowiesz się istotnych informacji z tej materii. Witaminy przyswajane mogą być na dwa sposoby i jedne rozpuszczalne są w wodzie a drugie natomiast w tłuszczach. Te pierwsze należy zażywać razem z pożywieniem i są to takie witaminy jak B i C. Drugi typ witamin występuje tylko i wyłącznie w tłuszczach oraz żywności a konktetniej mówiąc w jej tłuszczowych składnikach. Ze względu na fakt iż nie potrafią rozpuszczać się w wodzie muszą być wchłaniane za pośrednictwem żółci i lipoprotein, które pozwalają na dostarczenie ich do struktur naszego organizmu. Każda z nich jest przechowywana w wątrobie jak i również w tkance tłuszczowej człowieka. Dzięki ich magazynowaniu w tych narządach ludzki organizm jest w stanie prawidłowo działać bez ich ponownego zażywania przez kilka tygodni a nawet miesięcy. Witaminy, które należą do tej grupy to między innymi A, D, E oraz K. Jak widać witaminy to nie taka prosta rzecz i warto coś o nich wiedzieć zwłaszcza, że odpowiedzialne są za wiele czynności w naszym organizmie i to dzięki nim człowiek funkcjonuje tak jak funkcjonuje i gdy ich zabraknie człowiek odczuwa zauważalne zmiany.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>