Rodzaje witamin

Podział witamin jest bardzo prosty i polega on na wyodrębnieniu tych substancji organicznych co są rozpuszczalne w wodzie i tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy pierwszego rodzaju są wyjątkowo trudne do przedawkowania i naprawdę mocno trzeba by było się postarać żeby tego dokonać. Dzieje się tak albowiem nadmiar takich witamin wydalany jest z organizmu wraz z moczem. Do grona tego typu substancji należą: witamina C, kwas foliowy, witamina PP oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B7, B12). Jeżeli chodzi o witaminy drugiego rodzaju tutaj sytuacja wygląda kompletnie odwrotnie i w łatwy sposób można doprowadzić do ich przedawkowania. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach upodobały sobię gromadzenie się w tkance tłuszczowej człowieka i poziom ich przyswajalności zależny jest bezpośrednio od tego ile tłuszczu zawiera spożywany pokarm. Do tej grupy należą takie substancje jak: witamina A, witamina D, witamina E a także witamina K. Część z wymienionych powyżej substancji organicznych charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym. Czym jest owe działanie? Otóż witaminy antyoksydacyjne (witamina C, witamina A, witamina E) stanowią obronę przeciwko negatywnemu wpływowi wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania dużej ilości chorób takich jak np. miażdżyca, zaćma a nawet choroba Alzheimera.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>