Symptomy niedoboru jodu

Niedobór jodu powoduje następujące objawy: powiększenie gruczołu tarczycy, które może przybrać rozmaite rozmiary, a w ekstremalnych przypadkach może ograniczyć zdolność oddychania, co daje widoczny efekt tzw. grubej szyi, powoduje ospałość, fizyczną i umysłową, słąbe krążenie i niską witalność, wysusza skórę i powoduje charakterystyczną szorstkość w rezultacie odkładanie się pod skórą różnych substancji, wysusza włosy.

Jak uzyskać odpowiednią ilość jodu. Najlepszą metodą jest spożywanie owoców morza. Dwa dania rybne tygodniowo powinny zapobiec niedoborom. Inne bogate w jod produkty, to wodorosty (np. karragen, listownica czy hori).

Ponieważ nie można polegać na Chlebie i płatkach, że względu na fakt zależności ilości jodu w nich zawartego od gleby, inne pewne źródło to jodowana sól, sól morska i oleje z rybiej wątroby.

Woda zawiera niewiele jodu – nawet woda morska. Jodowanych dodatków jako takich nie sprzedaje się. Dostępne są jednak sproszkowane glony w formie tabletek. Karraagen i japońskie glony, takie jak wakame i nori są łatwo dostępne i stanowią dobre źródła jodu. Niedobór jodu nie występują prawie w Japonii, gdzie wodorosty jada się codziennie.

Terapeutyczne zastosowanie jodu. Jeśli lekarz stwierdzi niedobór jodu, to stosuje się sam jod lub tyroksyminę, zawierający jod hormon produkowany przez tarczycę. Ciężkie przypadki wymagają operacji. Jest to jednak wyjście ostateczne, ponieważ usunięcie gruczołu tarczycy powoduje dożywotnią zależność od sztucznie podawanego hormonu tarczycy.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>