W jakich produktach żywnościowych znajdziemy żelazo?
W jakich produktach zbożowych znajdziemy żelazo?

A A A

Uzupełnianie tak ważnego dla naszego organizmu pierwiastka, jakim jest żelazo, najlepiej rozpocząć od odpowiedniej diety. Żelazo dostarczane codziennie w pożywieniu pozwala nam uchronić się przed jego niedoborami. Tym samym możemy uniknąć anemii czy zbytniego uczucia przemęczenia. Zobacz, w jakich produktach możesz znaleźć ten cenny pierwiastek.

Mięso

Sporo żelaza znajduje się w mięsie, lecz oczywiście nie w każdym. Jak podają, jego bogatymi źródłami są:

  • wątroba w ilości 7,5mg/100g;
  • wieprzowina w ilości 0,9-1,3/100g;
  • wołowina w ilości 1,3-3,1mg/100g;
  • drób w ilości 1,2-2,4mg/100g.

Należy przy tym zaznaczyć, że chociaż mięso nie zawiera aż tak dużej ilości tego pierwiastka, to jest ono jego najlepszym źródłem. Ma to związek z faktem, iż gwarantuje ono najlepszą bioprzyswajalność tego pierwiastka.

Woda mineralna

Duże ilości tego pierwiastka zawierają też niektóre wody mineralne. Występujące w nim żelazo przybiera postać kwaśnego węglanu żelaza. Najwięcej tego pierwiastka znajdziemy m.in. w wodzie: Krynica i Muszyna.

Dodatki spożywcze i produkty zbożowe

Żelazo znajduje się również w suszonych drożdżach w ilości 20mg/100g. Bogatym jego źródłem są także otręby pszenne (występujące w ilości 12,9mg/100g), kakao oraz migdały. Jeśli chcemy uzupełnić niedobór żelaza, powinniśmy też sięgać po produkty zbożowe – głównie z żyta i owsa. Można je spożywać na przykład na śniadanie w postaci wieloziarnistego pieczywa lub jako przekąskę w postaci zbożowych ciasteczek.

Warzywa i owoce

Niektóre warzywa także pozwalają nam na ustrzeżenie się przed niedoborem żelaza. Wśród nich znajdują się między innymi: pietruszka, koperek i warzywa strączkowe. Można je dodawać do kanapek (koperek, pietruszka) lub sałatek (koperek, warzywa strączkowe). Większą ilość żelaza znajdziemy także w ziemniakach, burakach, brokułach, szpinaku i papryce. Niedobór tego pierwiastka możemy również uzupełniać jedząc niektóre owoce, między innymi suszone śliwki, które są jednocześnie doskonałym sposobem na poprawienie perystaltyki jelit. Ponadto zaleca się jeszcze pomarańcze, gruszki, jabłka, ananasy, banany, mango i melony. Owoce te można spożywać zarówno w naturalnej postaci, jak i w formie soków.

Pamiętajmy, że o dietę pełną żelaza powinny dbać szczególnie kobiety dojrzewające, panie w czasie menopauzy, kobiety miesiączkujące oraz kobiety w ciąży.

Skomentuj lub zadaj pytanie!

*