WANAD

Dopiero ostatnio zaczęto wierzyć, że wanad jest ważny dla człowieka. Przekonanie to wyrasta z naszej wiedzy o jego znaczeniu dla wielu gatunków zwierząt. W wyniku jego braku w jedzeniu pojawia się u nich wiele symptomów niedoboru.

U szczurów na przykład jest to opóźnienie wzrostu, krótsza średnia życia, słaba reprodukcja, niespotykanie wysoki poziom cholesterolu we krwi. Pozbawione odpowiedniej dawki kurczaki także mają wysoki poziom tłuszczu we krwi i sama ta charakterystyka wanadu czyni go niezwykle interesującym w wieku chorób serca.

Testy mające dać odpowiedź, czy wanad może obniżyć poziom cholesterolu we krwi człowieka, dały dotychczas mieszane rezultaty. Niektórzy ludzie zdołali obniżyć swój poziom cholesterolu, ale ilość wanadu jakiej potrzebowali znacznie przewyższała dostępną w jedzeniu. Świadczy to, iż to nie brak normalnej ilości tego minerału w jedzeniu przyczynił się do podwyższenia poziomu cholesterolu.

Niezależnie od tego te dwie rzeczy są ze sobą powiązane, wanad niewątpliwie ma zdolność ograniczenia produkcji cholesterolu w organizmie. Nie oszacowano dotychczas naszego zapotrzebowania.

Okoliczności niedoboru. Niedobór wanadu może wynikać z ograniczonej ilości produktów jakie jadamy, ponieważ mięso, mleko i warzywa są ubogim źródłem tego minerału. Do ograniczenia dostępnej nam ilości może też przyczynić się przetwórstwo, ogólnie zmniejszające ilość minerałów.

Symptomy niedoboru. U człowieka, jak dotąd, nieustalone. Jak otrzymać odpowiednią ilość wanadu. Nieoczyszczone płatki, orzechy i korzenie warzyw są najlepszym źródłem. Nikt nie wie, ile wanadu potrzeba.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>