Witamina C w pomidorach

Jeśli zależy ci na tym by twój organizm był w pełni sił i zdrowy to powinieneś zadbać o witaminę C. Znajdziesz jej wiele w pomidorach jednak musisz pamiętać o tym by nie mieszać go z niektórymi warzywami albowiem może doprowadzić to do tego, że zjedzene go nie da żadnych efektów i pójdzie kompletnie na marne. Czytając dalej ten artykuł dowiesz się kilku cennych rad, które pomogą ci w zarządzaniu zasobami witaminy C. Jeżeli planujesz zakup pomidorów wybieraj zawsze te z lokalnej hodowli ponieważ będą one świerze, tak zwane „prosto z krzaka” i będziesz miał pewność, że nie zostały skalane dużą ilości chemicznych wspomagaczy. Najlepiej spożywać warzywa w dzień ich zakupu ponieważ kontakt z powietrzem przyśpiesza utlenianie się witaminy C z pomidorów przez co przyswoisz mniej wartości odżywczych. Bardzo pomocną radą jest dodawanie do sałatek z warzyw, które są bogade w witaminę C dodanie trochę soku z cytryny, który spowoduje lekkie zakwaszenie, które z kolei wpłynie na zahamowanie aktywności askrobinazy jaka jest odpowiedzialna za redukcję witaminy C z warzyw. Na koniec warto wiedzieć by dodawać do pomidorów inne warzywa bogate w witaminę C czyli papryka lub pietruszka, mają one o wiele niej więcej dzięki czemu spożycie takiego dania będzie miało sens.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>