Złe przyswajanie żelaza. Objawy i skutki
shutterstock_103881239 (2)

A A A

Nie każdy ludzki organizm gospodaruje rozsądnie żelazem, choć większość z nas spożywa odpowiednią ilość tego pierwiastka. Co wywołuje złe wchłanianie żelaza?

Badania wykazują, że przeciętna dieta Polaków dostarcza naszym organizmom 10-20 mg żelaza, z czego powinniśmy przyswoić akurat taką jego ilość, by nie zapadać na schorzenia związane z niedoborem lub nadmiarem tego pierwiastka. Czasem jednak, mimo odpowiednio zbilansowanych posiłków, pojawiają się problemy zdrowotne wywołane przez żelazo.

Kiedy można mówić o złym wchłanianiu żelaza?

Jeśli podjęliśmy leczenie związane z niedoborem żelaza w organizmie, przyjmujemy preparaty żelaza i spożywamy dużo produktów bogatych w nie, a mimo to wyniki stężenia żelaza we krwi nadal wykazują jego braki, najprawdopodobniej mamy do czynienia ze złym wchłanianiem.

Aby to potwierdzić, zwykle wykonuje się krzywą przyswajania żelaza. Badanie polega na oddaniu przez pacjenta na czczo krwi, w której oznacza się stężenie poziomu żelaza. Następnie pod tym samym kątem bada się krew po spożyciu przez chorego preparatu żelaza. Jeśli stężenie poziomu żelaza nie zmienia się przed przyjęciem preparatu i po, jest jasne, że pierwiastek źle się wchłania.

Żelazo wchłania się w jelitach

Najczęstszą przyczyną złego wchłaniania żelaza jest wadliwe działanie albo uszkodzenie kosmków jelitowych (żelazo jest bowiem przyswajane w górnym odcinku jelita cienkiego). Powodem może być także mała liczba dobrych bakterii jelitowych oraz uszkodzona śluzówka. Gdy żelazo nie dostaje się do naszego krwiobiegu w naturalny sposób, konieczne jest podawanie preparatów w zastrzykach.

Zespół złego wchłaniania

Schorzenie polegające na niewłaściwej pracy jelita cienkiego, skutkujące zbyt małym wchłanianiem składników pokarmowych, jest określane jako zespół złego wchłaniania. Prowadzi do niedoborów różnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania – m.in. właśnie żelaza. Głównymi objawami zespołu złego wchłaniania są przewlekła biegunka, występująca po posiłkach, bóle brzucha oraz brak apetytu. Z czasem występuje utrata masy ciała, wypadanie włosów i zmiany skórne. W wyniku powikłań może pojawić się anemia, a nawet niepłodność.

Leczenie polega na wyeliminowaniu przyczyny złego wchłaniania składników odżywczych oraz – w łagodniejszych przypadkach – na zmianie diety na bogatą w produkty uzupełniające braki w organizmie. Czasami jednak konieczne jest dożylne podawanie żelaza, witamin i białka, a nawet hospitalizacja, w przypadkach, gdy doszło do odwodnienia lub wyniszczenia organizmu.

Skomentuj lub zadaj pytanie!

*