Zniszczone w procesie produkcji minerały

Poza zmianą proporcji produktów, które spożywamy, jeszcze jeden trend przyczynił się do redukcji ilości przyswajanych minerałów. Był to gigantyczny rozwój przetwórstwa żywności. Przez ostatnie 150 lat przemysł żywnościowy doskonalił metody transportu jedzenia na długie dystanse pomiędzy różnymi państwami i pomiędzy farmą a gospodynią domową, utrzymując je przez cały czas w dobrym stanie. Nie wzięto jednak pod uwagę jednego istotnego aspektu tego rozwoju. Aby osiągnąć produkt o długim okresie trwałości, trzeba było zintensyfikować proces oczyszczania. A oczyszczanie powoduje redukcję dużej ilości minerałów i innych środków odżywczych.

Straty te dotyczą przede wszystkim naszego podstawowego produktu – płatków. W procesie produkcji mąki usuwa się 30% ziaren zbóż. W sporze pomiędzy Chlebem pełnoziarnistym i zwykłym często pomija się zalety tego pierwszego i samej mąki, jeśli chodzi o minerały. Przy usuwaniu otrębów i kawałków zboża z mąki tracimy następujące ważne minerały):

Mąka to Chleb, ciasta, biszkopty, bułki i inne produkty. Powinna być ważnym źródłem chromu, żelaza, magnezu, manganu i cynku. Żelazo jest jedyną substancją, którą na mocy prawa dodaje się ponownie do mąki. W ostatnich latach jednak, (badania zdają się tego dowodzić) dodaje się je w formie nieprzyswajalnej przez organizm.

Prawo nakazuje także dodawanie wapnia do wszystkich rodzajów mąki z wyjątkiem pełnoziarnistej i kilku innych wariacji. Nie wynika to z faktu, że mąka pełnoziarnista jest bogatym źródłem wapnia (chociaż dostarcza pewnych jego ilości), lecz ze względów historycznych. Podczas drugiej wojny światowej, kiedy po raz pierwszy poważnie zaczęto planować zapotrzebowanie na jedzenie bano się, że braki nabiału, połączone ze spożywaniem chleba o większej niż zwykle zawartości włókien, mogą spowodować ) Liczby dotyczą próbek zbóż za H. Shroeder „The Trace Elements and Man”, Deven-Adair, Old Greenwich, Conn, USA. braki wapnia w organizmach niektórych ludzi. Sądzono, że zawarty w niej kwas fitynowy wchodzi w związki z wapniem i staje się on dla nas nieprzyswajalny. Praktyka ta utrzymała się także po wojnie, chociaż stwierdzono, że większość ludzi stosujących dietę opartą o kwas fitynowy nie ma w organizmie niższego poziomu wapnia niż inni. Jednak mimo dawkowania wapnia do mąki, nadal zawiera ona za mało minerałów.

Proces oczyszczania ryżu i kukurydzy powoduje podobne, poważne straty minerałów. Jest to proces znamienny zważywszy, że płatki śniadaniowe, których głównym składnikiem są zboża, stały się w ciągu ostatnich dwudziestu lat podstawowym daniem śniadaniowym dla 40% z nas. Szczególnie organizm dzieci zależy od odpowiedniej ilości substancji odżywczych pochodzących z płatków śniadaniowych. W ciągu ostatnich dwudziestu lat znacznie wzrosła też popularność białego ryżu pod wpływem takich tradycji kulinarnych, jak chińska czy indyjska.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>